Gdyby trzeba było wskazać na jednio danie, które jest najbardziej popularne na całym świecie, mogłaby by to z powodzeniem być pizza. Skąd wywodzi się pizza, chyba nikomu nie trzeba przypominać. Jest tylko jeden kraj, który kusi tak ogromnym bogactwem pysznych i kuszących potraw, którym trudno się oprzeć.
Mówi się, że z Włoch – bo przecież o nich mowa – zawsze wraca się szczęśliwszym, choć cięższym przynajmniej o 3 kilogramy. Dobrze znamy włoskie makrony, mozarellę, lody i…pizzę oczywiście! Na terenie Włoch można wyróżnić kilka podstawowych rodzajów pizzy: neapolitańska, typu Lazio, biała oraz sycylijska. Początkowo do wyrobu pizzy używano ciasta makaronowego, zaś dopiero w późniejszym czasie zdecydowanie upowszechniło się ciasto drożdżowe.
Przygotowując typową pizzę, należy posmarować jej wierzch sosem pomidorowym, zetrzeć ser typu mozarella i posypać nim pizzę, dodać zioła (zwłaszcza bazylię!), po czym piec w specjalnym, bardzo gorącym piecu. Znane są przeróżne dodatki do pizzy, jak choćby oliwki, ananas, pieczarki, kiełbasa salami, kapary, cebula, czy owoce morza. Są to tylko niektóre, popularniejsze przykłady dodatków, gdyż tak naprawdę do pizzy można dodać niemal wszystko, według własnego smakowego upodobania.