Słodko, ale nadal zdrowo

Utrapieniem wielu alergików w dzisiejszych czasach stał się gluten. To, zaraz po mleku, jeden z najczęściej spotykanych alergenów i niestety również wartościowy składnik wielu codziennych posiłków i dodatkowych smakołyków.

Jak sobie radzić, gdy człowiek ma ochotę na coś słodkiego, jednak dieta ściśle zabrania posiłków zawierających gluten? Na szczęście w Internecie można znaleźć na to wiele, godnych zauważenia sposobów. Pośród wielu interesujących przepisów krążących w Internecie warto poszukać tych skupiających się na bezglutenowych ciastach.

Najpopularniejsze i najsmaczniejsze to niewątpliwe bezglutenowe ciasto bananowe, marchewkowe, a nawet czekoladowe. Przepisy są bardzo proste, nie wymagają wiele czasu, ani wysiłku, natomiast efekty –palce lizać.

Wystarczy zastąpić zwykłą mąkę specjalną mąką bezglutenową (tu możliwości jest mnóstwo: mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, sojowa, a nawet mąka z kasztanów!), warto zaopatrzyć się również w bezglutenowy proszek do pieczenia. Produkty te są coraz częściej dostępne w naszych sklepach, być może wypieki nie będą tak wspaniale wyrośnięte, ale za to nie stracą swojego smaku oraz zdrowych właściwości.