Ryż jest bardzo popularnym zbożem w Polsce. Często konkuruje z ziemniakami jako jeden ze składników dania obiadowego. Z ryżu można stworzyć bardzo proste, a jednocześnie smaczne dania. Warto również wspomnieć o tym, że potrawy z ryżu są zdrowe. Sam ryż zawiera duże ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca.
Ponadto niska zawartość sodu sprawia, że dania z ryżu idealnie nadają się dla osób z nadciśnieniem. Ryż może stanowić jeden z podstawowych składników diety osób chorych na celiakię. Liczne odmiany tego zboża sprawiają, że dania cechują się unikalnym smakiem. W jaki sposób można przyrządzić ryż? Metod jest wiele, bowiem ryż dobrze komponuje się z wieloma produktami. Ponadto dania z ryżu mogą być spożywane zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.
Ryż przyrządza się w bardzo prosty sposób. Jedną z najszybszych potraw jest ryż z jabłkiem i cynamonem. Taka słodka wersja z pewnością przypadnie do gustu dzieciom oraz miłośnikom łakoci. Do tego dania można także dodać rodzynki lub migdały. Ryż przyrządzony w ten sposób może stanowić smaczną i pożywną alternatywę dla tradycyjnego śniadania.
Jako danie obiadowe ryż idealnie będzie się komponował wraz z mięsem i warzywami. Bardzo popularną potrawą jest ryż curry. Przyprawa ta idealnie pasuje do dań z ryżem. Wegetarianie mogą spożywać ryż wyłącznie z warzywami lub owocami. Ryż może stanowić także dodatek do zup, np.
do zupy pomidorowej. Warto zatem włączyć ryż do swojego jadłospisu, ponieważ jest on niezwykle sycący i pożywny.