Indie są krajem, którego liczba ludności przekracza miliard. Zróżnicowanie etniczne, językowe, kulturowe i religijne jest tak silne, iż ciężko mówić o jednej, konkretnej kuchni.
Każda z nacji wniosła coś od siebie, dzięki czemu potrawy indyjskie są tak niezwykłe. Dokonując próby analizy kuchni indyjskiej, należy wspomnieć o roli jaką odegrała religia w procesie jej kształtowania się.
W Indiach znajdziemy wyznawców islamu, hinduizmu, buddyzmu oraz chrześcijaństwa. Każda z religii posiada zbiór zasad dotyczących spożywania posiłków.
W przypadku islamu, zakazane jest spożywanie wieprzowiny i alkoholu. Zwierzęta mają być zabijane rytualnie.
Zasady te są szczególnie widoczne w północnych Indiach, gdzie potrawy przyrządza się w specjalnych piecach i podaje z pilawami, popijając jogurtem. Na wschodzie i południu Indii, dominuje hinduizm.
Z tego też powodu w znacznej mierze rozwinęła się tam kuchnia wegetariańska. Religia zakazuje bowiem uboju bydła hodowlanego, a szczególną czcią otacza się krowy.
Serwowanie wołowiny jest więc absolutnie zakazane.