Na kulturę kulinarną Indii wpływ na niezwykłe zróżnicowanie religijne i etniczne państwa. Liczący ponad miliard ludzi kraj, stanowi mieszkankę ponad 300 języków i wielu religii, w tym głównych: chrześcijaństwa, islamu, hinduizmu i buddyzmu. Potrawy indyjskie składają się z naturalnych, mało przetworzonych składników. Bardzo ważnym elementem są przyprawy. Dla każdego rodzaju potrawy przygotowywane są odpowiednie mieszanki zwane masale. W tym rejonie, wskaźniki zapadalności na różnego typu choroby cywilizacyjne, tak popularne w krajach zachodnich, jak nowotwory, choroby układu krążenia czy otyłość, są bardzo niskie.
Dieta bogata jest w antyoksydanty i składniki odżywcze. Szczególnie cenne są zioła i produkty takie jak kurkuma, czosnek, czarnuszka i imbir. Z tego też powodu, wzrasta ich eksport. Do propagowania kuchni indyjskiej w znacznym stopniu przyczyniła się diaspora, będąca drugą pod względem wielkości na świecie. Z samym sposobem podawania potraw wiąże się także pewna tradycja. Miseczki ustawia się na dużych lub małych okrągłych tacach.