Zupa won-ton jest chińskim przysmakiem znanym na całym świecie. Przeszło 2000 letnia tradycja związana z jej przygotowywaniem sprawia, że stała się ona jednym z symboli kulinarnych.
Warto wspomnieć, że kuchnia chińska bazuje na wykorzystaniu pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i cierpkiego. Dzięki temu, potrawy posiadają tak charakterystyczny smak.
Zupa won-ton doczekała się wielu odmian. Jej podstawą są małe pierożki, od których wzięła ona swoją nazwę.
Częściowo przypominają polskie uszka, które podawane są z barszczem. Ich wykonanie nie jest jednak takie proste, jak mogłoby się to wydawać.
Pierożki won-ton powstają z bardzo cienkiego ciasta, dlatego też, o ile pragniemy samodzielnie przygotować potrawę, lepiej nie ryzykować i kupić gotowe płatki ciasta w supermarkecie. Następnie, tradycyjnie nadziewa się je mieloną wieprzowiną, krewetkami lub ostrygami.
Zupę stanowi wywar drobiowy, który może zostać wzbogacony o imbir i odpowiednie przyprawy.