Bogactwo farszów

Polska i nie tylko polska kuchnia lubi odwoływać się do farszów. Faszerować można niemal wszystko. Wspaniałe są faszerowane rolady mięsne, kurczak czy indyk z wybornym farszem, kaczka, a także jarzyny. Wiele osób zajada się papryką czy cukinią, wewnątrz których znajduje się znakomity mięsny lub warzywny farsz.

Zakres możliwości jest naprawdę szeroki, ale liczy się wydobycie z tego wszystkiego maksimum smaku i aromatu. Do tego niezbędne są przyprawy, bo dopiero z nimi farsze zyskują to „coś”. Odpowiedniego stopnia pikantności doda pieprz lub papryka, ale generalnie wszystko zależy od rodzaju dania i przepisu. Bardzo ważne w polskiej kuchni są też pierogi, a one muszą być czymś faszerowane.

www.eurojezyki.com.pl

Deserowa wersja przewiduje nadzienia na bazie owoców, które wystarczy zwykle delikatnie posłodzić. Natomiast wytrawne warianty to już trochę inne historia. Należy zwracać uwagę na to, by odpowiednio przyprawić farsze mięsne, warzywne oraz do pierogów ruskich. Zazwyczaj w tym celu stosuje się tylko pieprz i sól, a także cebulę – świeżą lub suszoną.