Azja kojarzy nam się z ciepłem i intensywnymi kolorami. Intensywne są także smaki i zapachy azjatyckich potraw. Oczywiście zawdzięczają to przede wszystkim przyprawom. Jedną z najważniejszych jest kurkuma, która ma piękny, żółty kolor i bardzo specyficzny smak. Każdy, kto jej choć raz spróbował wie, że wiele potraw zyskuje dzięki jej dodatkowi. Podobnie jest zresztą z curry. Nawet kiedy sięgamy po szczyptę którejś z tych przypraw czujemy ostry zapach i widzimy ciepły, mocny kolor. Kręci nas w nosie, ale zarazem jesteśmy zachwyceni.
Ryż gotowany z kurkumą czy curry jest piękny i żółty. Azjaci do swoich potraw dodają także dużo imbiru. To niesamowita przyprawa, która nie tylko podkręca smak, ale i rozgrzewa i oczyszcza. Imbir jedzą także kandyzowany czy w postaci paseczków, jako dodatek choćby do sushi. Można go także dodawać do napojów. Ma niezwykle intensywny ale i ciekawy smak. To tylko niektóre z przypraw. Równie ciekawe są aromatyczne mieszanki, które pojawiają się choćby w potrawach indyjskich.