Moda na chińszczyznę zapanowała w Polsce już jakiś czas temu. Dzięki temu powstało bardzo wiele chińskich barów i restauracji. Paradoksem jest to, że nie przyszła ona do nas prosto z Chin, a z amerykańskich filmów i seriali.
Amerykanie zajadają się chińskimi potrawami, obnoszą się przy tym z małymi, kartonowymi pudełeczkami i pałeczkami i zaczęliśmy im tego zazdrościć. Jednakże często okazuje się, że to co jest serwowane w polskich chińskich barach nijak się ma do tego, co gotują prawdziwi Chińczycy, których w naszym kraju, w przeciwieństwie do Ameryki, wcale nie jest tak wielu. Dlatego może warto zgłębić tajemnice chińskiej kuchni? Poznać jej sekrety i obalić mity, które na jej temat krążą? Wówczas będziemy mogli sami spróbować przyrządzić prawdziwy chiński posiłek.
Warto w tym celu zapisać się na prawdziwe, profesjonalne warsztaty kulinarne. Najlepiej u prawdziwego Chińczyka. Poza tym warto udać się do Chin i spróbować tamtejszego jedzenia.
Z pewnością smakuje ono lepiej niż to przygotowywane tutaj.