Kuchnia indyjska
Na kulturę kulinarną Indii wpływ na niezwykłe zróżnicowanie religijne i etniczne państwa. Liczący ponad miliard ludzi kraj, stanowi mieszkankę ponad 300 języków i wielu religii,
Małe i Duże problemy
Na kulturę kulinarną Indii wpływ na niezwykłe zróżnicowanie religijne i etniczne państwa. Liczący ponad miliard ludzi kraj, stanowi mieszkankę ponad 300 języków i wielu religii,
Sztuka artystycznego rzeźbienia w owocach i warzywach nazywa jest carvingiem. Zwyczaj ten narodził się ponad tysiąc lat temu w Tajlandii, Chinach i Japonii. Wywodzi się on ze sztuki
Kebab jest prawdopodobnie najpopularniejszym tureckim daniem, które przywędrowało do innych części świata. Dziś budki z kebabem możemy spotkać na ulicach wielu miast. Oprócz tego, potrawa jest podawana w knajpach
Produkty używane w kuchni azjatyckiej różnią się w zależności od jej rodzaju. Istnieje jednak pewna ich gama, która nie zmienia się. Przede wszystkim ryż. Stanowi on
Jeszcze łagodniejsza niż kuchnia kantońska, jest kuchnia szanghajska. Dominuje w niej smak słodki, ze względu na dodawanie nawet do dań mięsnych brązowego cukru. W kuchni wykorzystuje się również
Przeciwieństwem pikantnej kuchni syczuańskiej jest kuchnia kantońska, popularna w okolicach Hongkongu. To co ją charakteryzuje, to przede wszystkim łagodność, z akcentem na zachowanie naturalnych walorów