Kuchnia chińska należy do najstarszych kuchni świata. Pomimo ogólnej nazwy, jest ona niezwykle zróżnicowana, w zależności od regionu.
Kuchnię Chin możemy podzielić na kuchnię północy, południa, wschodu i zachodu. Jakie czynniki wpłynęły na kulturę kulinarną Państwa Środka? Przede wszystkim szerokość geograficzna i klimat, których efektem są różne sposoby upraw konkretnych roślin.
Z tego też powodu niektóre potrawy przygotowuje się inaczej. Kolejne czynniki mają związek z historią i sąsiadującymi państwami.
Kuchnia rozwijała się przez kilka tysięcy lat, już od czasów pierwszych cesarzy. Chińczycy szybko doszli do wniosku, że to co jemy ma zdecydowany wpływ na nasze zdrowie, umysł i duszę.
Dlatego też, kuchnia mocno związana jest z filozofią i medycyną naturalną. To co łączy wszystkie odmiany kuchni chińskiej, to specjalny sposób przyprawiania dań, opierający się na połączeniu pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i ostrego.
Równie ważnym elementem kuchni chińskiej jest proces krojenia pokarmów.