Przeciwieństwem pikantnej kuchni syczuańskiej jest kuchnia kantońska, popularna w okolicach Hongkongu. To co ją charakteryzuje, to przede wszystkim łagodność, z akcentem na zachowanie naturalnych walorów smakowych produktów. Wykorzystywane są świeże składniki i i delikatne przyprawy, najczęściej imbir, wino ryżowe czy sos sojowy. Prowincja Guangdong, która stanowi centrum kuchni kantońskiej, obfituje w owoce i warzywa różnych gatunków.
Stały się więc one nieodłącznym elementem wielu potraw. Oprócz tego, dania bazują na świeżych owocach morza i rybach. Bardzo popularne są homary, ostrygi, krewetki i kalmary. Kuchnia kantońska niejednokrotnie budzi kontrowersje.
Chińczycy lubują się w nietypowych potrawach, które w Europie raczej się nie pojawiają. Mowa tu chociażby o gulaszu z psa, zupie z węża czy z płetw rekina. Wróble, ślimaki i koty to częste składniki występujące w wielu daniach. Kucharze zazwyczaj nie do końca gotują potrawy, po to aby zachować ich naturalny smak i wartości odżywcze.