Jeszcze łagodniejsza niż kuchnia kantońska, jest kuchnia szanghajska. Dominuje w niej smak słodki, ze względu na dodawanie nawet do dań mięsnych brązowego cukru. W kuchni wykorzystuje się również alkohol, zarówno do marynowania mięs, jak i do przyprawiania. Tego typu potrawy dominują we wschodnich Chinach, w miejscowościach takich jak Suzhou, Hangzhou, Nankin i oczywiście Szanghaj. Okolice wybrzeża sprzyjają poławianiu ogromnych ilości ryb, wodorostów i owoców morza, na których bazuje kuchnia.
W przeciwieństwie do pozostałych regionów, w okolicach Szanghaju zamiast ryżu preferuje się makaron. Wiele potraw kuchni szanghajskiej może wydawać się mieszkańcom krajów zachodnich dziwnymi, chociażby tzw. stuletnie jaja. Ta na pierwszy rzut oka mało apetyczna potrawa, jest sfermentowanym jajkiem na twardo, wcześniej zakonserwowanym i przechowywanym w blaszanym pojemniku przez okres od kilku tygodni, do nawet kilkunastu lat. Pomimo odstraszającego wyglądu, warto jednak spróbować nowych smaków.