Tajlandia kusi turystów nie tylko przepięknymi widokami, ale również niezwykle oryginalną kuchnią. Zauważalne są w niej wpływy sąsiednich państw – Chin i Indii, jednakże tajska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się oryginalnymi składnikami. W zestawieniu z innymi azjatyckimi kuchniami, tajska jest zdecydowanie najbardziej pikantna i aromatyczna.
Nie ma jednak sztywnych zasad co do przyprawiania potraw, jak ma to miejsce w Chinach. Wszystko zależy od preferencji kucharza. To właśnie zioła są bazą wszelakich dań.
Tajlandia bogata jest w różnego typu rośliny, które chętnie wykorzystuje się w kuchni. Tajowie wierzą, że leczą one ciało i duszę. Jedną z dawnych metod przygotowywania potraw, która funkcjonuje również dzisiaj, jest grillowanie warzyw, mięs i owoców morza, a szczególnie krewetek tygrysich.
Kuchnia tajska, podobnie jak chińska jest różnorodna w zależności od regionu. Wyróżniamy więc północną, północno – wschodnią, centralną i południową. Dania często są przystrajane pięknymi kwiatami, wliczając się do nurtu kuchni pałacowej.