Potrawa wygląda dosyć ciekawie i może trochę elegancko. Nazywana jest nawet kawiorem z insektów. Ponadto jest bogata w składniki odżywcze i podobno bardzo smaczna.
Mowa o escamoles, czyli meksykańskim przysmaku, który powstaje ze smażonych jaj lub larw mrówek.W Meksyku jest to bardzo popularna i lubiana potrawa. Najczęściej podaje się ją jako dodatek, np.
do farszu tortilli. Na talerzu zazwyczaj gości razem z tacos i sosem guacamole. W smaku escamoles ma przyjemną, bardzo delikatną i kremową konsystencję.
Zbieranie mrówek do escamoles nie jest za to najprzyjemniejszą pracą: są duże oraz jadowite i pozostawiają na skórze zbieraczy trudne do zagojenia rany.Polakom potrawa z wyglądu może przypominać dmuchany ryż lub ziarna twarogu. W smaku zaś escamoles jest porównywane do orzechów.
Będąc w Meksyku należy zapytać, czy potrawa zawiera escamoles, gdyż jest to tam dodatek tak popularny, jak sól czy pieprz w naszej kulturze.Escamoles mogą wywołać uczulenie w postaci plamek na języku, nie jest to jednak niebezpieczne dla człowieka.