Mięso – tak, ale z głową

Czy należy jeść mięso, czy wręcz przeciwnie – powinniśmy go unikać? Spore znaczenie dla odpowiedzi na to pytanie mają względy ideowe. Są ludzie, którzy świadomie rezygnują z mięsa, bo nie chcą przyczyniać się do uboju naszych „braci mniejszych”. O diecie wegetariańskiej i wegańskiej napiszemy za moment. Nie brak też osób, które ograniczają udział mięsa w diecie z różnych względów – na przykład zdrowotnych. Są również ci, którzy wolą zjeść mięso rzadziej, ale wówczas sięgać po wyroby doskonałej jakości, których próżno szukać w większości. To, czy mięso jest dobre zależy od wielu czynników.

Najważniejsze są warunki hodowli zwierząt, które trafiają na ubój. Muszą być one właściwie odżywione i zadbane, tak aby nie chorowały. Im lepsze warunki chowu, tym mięso zyskuje na jakości. Jest smaczniejsze i łatwiej przyrządzić z niego doskonałe potrawy. Odpowiednia selekcja w naszym wykonaniu powinna skutkować tym, że będziemy sięgać po mięso z małych hodowli ekologicznych. Będzie ono droższe, ale smak i jakość nie będą budzić wątpliwości.