O Kopi Luwak mówi się, że jest najdroższą kawą na świecie. To produkt luksusowy, jednak tak naprawdę niewielu z jej smakoszy zdaje sobie sprawę w faktu, jak w rzeczywistości wygląda proces obróbki ziaren tej kawy. Tradycyjna kawa jest zrywana z krzewu a następnie palona. Przy produkcji Kopi Luwak rezygnuje się jednak z procesu palenia i zastępuje się go przejściem ziaren przez układ pokarmowy cywety. Cyweta jest drapieżnikiem, który z wyglądu przypomina nieco kota.
Zwierzak ten zjada ziarna kawy, a w jego układzie pokarmowym dochodzi do ich lekkiej fermentacji. Układ trawienny zwierzęcia działa jedynie na miąższ owoców kawy, dzięki czemu napój ma stracić swój gorzki smak i zyskać niepowtarzalny aromat. Kawa Kopi Luwak jest bardzo droga, a wiąże się to z trudnym i skomplikowanym procesem jej otrzymywania. Ziarna są zbierane przez miejscową, indonezyjską ludność. Następnie ziarna trzeba poddać obróbce biologicznej.
Rocznie można zebrać zaledwie kilkaset kilogramów tej niezwykłej kawy.