Alergia na gluten naturalnie wiąże się z dużymi ograniczeniami co do tego, jaką mąkę można jeść i jak poradzić sobie z pieczeniem, czy przygotowywaniem znanych i lubianych potraw. Na półkach ze zdrową żywnością możemy znaleźć szeroki wybór produktów, w tym mąk, bezglutenowych, jednak trudno się zdecydować, która z nich będzie najlepsza, gdy nie mamy profesjonalnej wiedzy.
Można zdecydować się na przykład na mąkę gryczaną – wyrabiana z ziaren gryki, może być używana do różnego rodzaju wypieków, od naleśników, poprzez pierogi, aż po wyrób chleba. Wadą jest jednak dość intensywny, podpalany smak.
Kolejna propozycja to mąka ryżowa, o delikatniejszym smaku, która równie dobrze nadaje się do wypieków. Natomiast mąka kukurydziana polecana jest podczas przygotowywania bardziej ucieranych, kruchych ciast, a także naleśników.
Mąką ziemniaczaną można bardzo dobrze zagęścić sos, czy zupę, a na deser, jako zamiennik mąki, proponujemy marcepan – świetnie sprawdza się w wypiekach, sklejając odpowiednio ciasto i nadając mu pyszny smak.