Bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne… Właśnie takich przepisów szuka alergik, który chce jeść zdrowo, smacznie, a jednocześnie w sposób, który nie wywoła reakcji uczuleniowych.
Dlatego warto zapoznać się ze składnikami niektórych przepisów, które pomogą zrealizować zalecenia lekarzy, a jednocześnie nie zaszkodzą dobremu samopoczuciu.
Można na przykład samemu upiec chleb.
Niezbędnym składnikiem okazuje się tu mąka gryczana oraz kasza gryczana, z dodatkiem rodzynek i imbiru do smaku.
Można też pokusić się o ugotowanie bardzo dobrych klusek śląskich, z dodatkiem jedynie mąki ziemniaczanej, ziemniaków i oleju, bądź klusek kukurydzianych zmieszanych z mąką i kaszą kukurydzianą.
W książkach kucharskich dla alergików można znaleźć też wiele przepisów na bezglutenowe ciasta i ciasteczka – tutaj niezbędnym produktem będzie cukier trzcinowy oraz mąka ziemniaczana, bądź ryżowa.
Dzięki nim stworzymy zdrowe przepisy w szybki i smaczny sposób.
Mąka ryżowa okaże się również niezbędna w przypadku próby ulepienia domowej roboty pierogów, a końcowy efekt będzie zniewalająco dobry.