Jednym z powszechnie znanych przysmaków, wywodzących się z kuchni szwajcarskiej jest tak zwany founde. Jest to ser podawany w postaci półpłynnej, otrzymywany poprzez podgrzewanie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku oraz spożywany również przy jednoczesnym nieprzerwanym ogrzewaniu.
Wszystko po to by ser nie zastygł, gdyż wtedy potrawa traci cały urok. Wielu z nas od zawsze było zdania, że founde niewątpliwie musi pochodzić z Francji.
Tymczasem prawdziwa ojczyzną tego przysmaku jest właśnie Szwajcaria. Intersujące jest to, że founde to nie tylko sam ser, ale także wino, mąka kukurydziana, kirsz oraz przyprawy.
Podając ser founde, należy dołączyć do niego specjalne patyczki zaostrzone na końcu, tzw. szpikulce.
Wszystko po to, by podane obok warzywa i pieczywo, można była wygodnie maczać w roztopionym serze. Innym rodzajem dania serowego wywodzącego się ze Szwajcarii, które jest prawie tak popularne jak founde, jest smażony ser zwany raclette, który podawany jest w różnych postaciach i wariantach smakowych.