Turecki kebab

Kebab jest prawdopodobnie najpopularniejszym tureckim daniem, które przywędrowało do innych części świata. Dziś budki z kebabem możemy spotkać na ulicach wielu miast.

Oprócz tego, potrawa jest podawana w knajpach czy barach, a nawet restauracjach. W samej Turcji również cieszy się popularnością.

Odmian samego kebabu jest około 20, różnią się w zależności od sposobu podania, rodzaju użytego mięsa lub sposobu jego przygotowania. W Polsce i innych krajach europejskich czy amerykańskich, funkcjonuje on obecnie jako danie typu fast food.

Kebab może być podawany w chlebie, picie lub bułce. Do tego spora ilość surówek, warzyw i sosów.

W Polsce najczęściej spotyka się odmianę döner kebap, w której mięso pieczone jest na obracającym się pionowym rożnie. Następnie jego kawałki są skrajane długim nożem.

www.panovie.pl

Kebab stanowi przykład prostej kuchni tureckiej. Używane mięso to najczęściej jagnięcina lub baranina, aczkolwiek spotkamy również wersję drobiową.

W Turcji absolutnie zabronione jest podawanie dań z wieprzowiny.