Produkty używane w kuchni azjatyckiej różnią się w zależności od jej rodzaju. Istnieje jednak pewna ich gama, która nie zmienia się.
Przede wszystkim ryż. Stanowi on w zasadzie symbol kuchni azjatyckiej.
Chiny, Japonia, Korea, Wietnam, to właśnie tam znajdziemy ogromne plantacje ryżu stanowiącego podstawę większości dań. Oczywiście istnieją regiony, gdzie zamiast ryżu preferuje się makaron albo kluski, są one jednak mniejszością.
Kolejnym produktem bez którego kuchnia azjatycka nie mogłaby się obejść są ryby i owoce morza. Świeżo poławiane, trafiają następnie na stoły, aby mieszkańcy państw azjatyckich mogli się nimi rozkoszować nawet w wersji na surowo.
Ryby i owoce morza przygotowywane są zazwyczaj w niewielkich ilościach tłuszczu, dzięki czemu nie dostarczają wielu kalorii. Nieodłącznym elementem jest również sos sojowy, wytwarzany z ziaren soi, które następnie poddane są procesowi fermentacji.
Obecnie przeniknął on już do kuchni zachodniej, gdzie cieszy się sporą popularnością.