Jednym z najbardziej podstawowych elementów kuchni jest płyta grzewcza. Na rynku dostępne są różne rodzaje płyt od różnych producentów, co daje szerokie pole do popisu. Odpowiednio dobrana płyta grzewcza może zagwarantować nam ergonomiczność i dobre przygotowanie potraw. Na co należy zwracać uwagę przy wyborze płyty? Płyty grzewcze tworzone są według określonych norm i standardów. Przy doborze płyty kuchennej do naszej kuchni powinniśmy się skupić w pierwszej kolejności na tym, jakiego rodzaju urządzenie chcemy wybrać, a konkretniej: czym napędzana będzie energia cieplna płyty.
Wśród najpopularniejszych typów płyt możemy wyróżnić trzy główne: elektryczne, gazowe i indukcyjne. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Płyty elektryczne są to płyty z palnikami elektrycznymi. Ten rodzaj płyt jest trudniejszy do oczyszczenia, ze względu na fakt, iż nie posiadają jednolicie płaskiej powierzchni. Są one natomiast bardzo łatwe w obsłudze i możemy do nich wykorzystywać każdy rodzaj garnków i patelni.
Następne w kolejce są płyty z palnikami gazowymi. Takie płyty są najtańsze w eksploatacji, biorąc pod uwagę ceny gazu i ceny prądu. Gaz dostarczany do palnika wytwarza płomień, na którym gotujemy i smażymy. Ogień sprawia, że temperatura nagrzewania jest bardzo wysoka, co najczęściej przydaje się zwłaszcza doświadczonym kucharzom. Płyty indukcyjne charakteryzują się posiadaniem najnowszych technologii, które sprawiają, że płyta ta będzie energooszczędna.
Płyta indukcyjna nagrzewa tylko naczynie, a nie swoją powierzchnię, dlatego szybko można na nich gotować i smażyć. Warto zaopatrzyć się również w komplet garnków i patelni przeznaczonych właśnie do tego rodzaju sprzętu.